
PROPOSED REVISIONS TO THE CONSTITUTION – SEPTEMBER 2008  
APPENDIX 

 
PROPOSED REVISIONS TO STANDING ORDERS 

  Standing Order  
Number & Title 

Current Wording Proposed Wording Reason 
 

 
1. MEETINGS OF THE 
COUNCIL 
 

 

(1) The Annual Meeting of the Council shall be 
held at the Guildhall, Exeter, at 7 o’clock and 
other meetings at 6 o’clock on such dates as 
may be determined by the Assistant Chief 
Executive in consultation with the Leader of the 
Council. 
 

 
(1) The Annual Meeting and other 
meetings of the Council shall be held at 
the Guildhall, Exeter on such dates and 
times as may be determined by the 
Assistant Chief Executive in consultation 
with the Leader of the Council. 

 

 
Removal of specified times 
to enable any required 
flexibility in the starting time 
of the Annual Council 
meeting.  

 
6. NOTICES OF MOTION 
AT COUNCIL 
 

 

 
(5) If the subject matter of any motion of which 
notice has duly been given comes within the 
province of any Committee or the Executive, it 
shall stand referred without discussion to that 
Committee or Executive, or to such other 
Committee as Council may determine, for 
consideration and report. 
 
 
  
(6) Council may, if requested by a member and 
agreed by Council without discussion, allow the 
motion to be dealt with at the meeting at which 
it is brought forward. 

 

 
(5) A Notice of Motion shall be debated at 
the Council meeting at which it is brought 
forward, unless the Council decides that it 
shall stand referred to a Committee, by 
reason of legal, financial or other relevant 
considerations. That Committee shall 
consider the Notice of Motion and report 
back to Council in due course. 
 
 
(6) Delete 

 
To enhance democratic 
debate by presuming that 
Notices of Motion will 
normally be debated at 
Council at the meeting at 
which they are presented 
and only referred to 
Committee if there are 
specific reasons to do so.  
 
No longer relevant if 
revised (5) is approved. 

 
8. QUESTIONS AT 
COUNCIL 
 

 
(3) A member of the Council may:- 
 
(a) Ask the Chair of the Committee, or the 
Leader of the Council any question on any 
matter for which the Council has powers, 
duties or which affects the City, provided that 
he/she has given the Assistant Chief 

 
(3) A member of the Council may:- 
 
(a) Ask the Chair of the Committee, or 
the Leader of the Council any question 
on any matter for which the Council has 
powers, duties or which affects the City, 
provided that he/she has given the 

 
To extend the deadline to 
allow more topical 
questions. 
 
 
 
 



Executive written notice of such question by 
9.00 am, 3 clear working days in advance of 
the Council meeting. 
 
 
 
 
 
 
(b) with the consent of the Lord Mayor, put to 
the Chair of any Committee, or the Leader of 
the Council any question relating to urgent 
business, provided the question has been 
given to the Assistant Chief Executive in 
writing not later than 10.00am on the day of 
the meeting. 
  
Provided always that the Leader may ask any 
Executive member with relevant portfolio to 
respond to a question set out in accordance 
with Standing Order 8(3)(a) and 8(3)(b). 
 
(c ) If a reply cannot be given to the questioner 
because insufficient notice has prevented a 
complete enquiry to be made, a written reply 
shall be given to the questioner as soon as 
practicable after the Council meeting, a copy 
of which shall be placed in the Members’ 
Room and shall be available to any member 
on request. 

  
 
 
(d) Every question shall be put and answered 
without debate. 
 
4(c) where the reply to the question cannot be 
conveniently given orally, a written answer (a 

Assistant Chief Executive written notice 
of such question by 5.00 pm on the day 
preceding the Council meeting. 
 
Provided always that the Leader may ask 
any Executive member with relevant 
portfolio to respond to the question. 
 
 
Delete (b) 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

(c ) Where a reply cannot conveniently be 
given orally to the questioner or where 
insufficient notice has prevented a 
complete enquiry from being made, a 
written reply shall be given to all 
Councillors as soon as practicable after 
the Council meeting.   

 

 
 
 
 
(d) One supplementary question shall be 
permitted in respect of each question. 
 
4(c) Delete. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Unnecessary in view of 
extended deadline. Urgent 
business can be raised on 
the day in exceptional 
circumstances if agreed by 
the Lord Mayor.  
 
 
 
 
 
 
 
To remove unnecessary 
restriction on circulating 
answers. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
To allow a supplementary 
question. 
 
Incorporated in proposed 
3(c ) above. 



copy of which shall be placed in the members 
room and shall be made available to any other 
members on request) shall be circulated to all 
members. 

 

 
10. RULES OF DEBATE 
FOR COUNCIL 
MEETINGS 
 

 
MOTIONS AND AMENDMENTS 
 
(12a) Except as set out in 12b below, the 
mover of a motion has a right to reply at the 
close of debate on the motion, immediately 
before it is put to the vote. If an amendment is 
moved, the mover of the original motion shall 
also have a right of reply at the close of the 
debate on the amendment, and shall not 
otherwise speak on the amendment. The 
mover of the amendment shall have no right of 
reply to the debate on his/her amendment. 

 

 

 

(12a)   Except as set out in 12b below, the 
mover of a motion has a right to reply at 
the close of debate on the motion, 
immediately before it is put to the vote. If 
an amendment is moved, the mover of 
the amendment shall have the right of 
reply at the close of the debate on his/her 
amendment prior to the mover of the 
original motion. The mover of the original 
motion shall have a right of reply at the 
close of the debate on the amendment, 
but shall not otherwise speak on the 
amendment.  

 

 

 
To give the mover of an 
amendment the right to 
reply. 

 
13. DECISIONS OF THE 
EXECUTIVE 
 

 

 

 
(1a) A notice setting out all Executive 
decisions shall be published within two 
working days of the meeting.  A copy of such 
notice shall be given to Chairs and Deputy 
Chairs of all Scrutiny Committees and group 
leaders. A copy shall also be placed in the 
member’s room and shall be made available to 
any Council member on request. 
 

 (1b)Where a key decision has been delegated 
to an Executive member with relevant portfolio 
or an officer, then notice in accordance with 
Standing Order 13(1)(a) shall be published 
within two working days of the decision. 
 
 

 
(1a) A notice setting out all Executive 
decisions shall be published within two 
working days of the meeting.  A copy of 
such notice shall be sent to all members 
electronically. 

 

 

 
(1b) Where a key decision has been 
delegated to an Executive member with 
relevant portfolio or an officer, then notice 
in accordance with Standing Order 
13(1)(a) shall be published within two 
working days of the decision. It shall be 
sent to all members electronically. 

 
Open democracy 

 

 

 

 

 

 

 
Open democracy 

 

 

 

 

 



  
(3) Minutes of the Executive meeting shall be 
published and circulated as soon as is 
reasonably practicable after they are finalised.  
A copy shall be placed in the members’ room, 
and made available to any member on request. 

 
(3) Minutes of the Executive meeting shall 
be published and circulated to all 
members electronically as soon as is 
reasonably practicable after they are 
finalised.  
 
 

 

 
Open democracy 

 
14. KEY DECISIONS IN 
EXECUTIVE MEETINGS 
 

 
(1) A key decision may not be taken by the 
Executive unless: 
 
(a) Notice in the form of a Forward Plan has 
been published in connection with the matter 
in question. 
 

 

 
(1) A key decision may not be taken by 
the Executive unless: 
 
(a) Notice in the form of a Forward Plan 
has been published in connection with 
the matter in question and circulated to 
all members electronically. 

 

 
Open democracy 

 
18. SCRUTINY 
COMMITTEE AGENDA 
 

 
(1) Any member shall be entitled to give 
written notice to the Assistant Chief Executive 
not later than 10.00 am, 10 clear working days 
in advance of the meeting that he/she requires 
an item relevant to the functions of the 
Scrutiny Committee to be included in the 
agenda of the next meeting. 

 

 
(1) Any member shall be entitled to give 
written notice to the Assistant Chief 
Executive not later than 10.00 am, 8 
clear working days in advance of the 
meeting that he/she requires an item 
relevant to the functions of the Scrutiny 
Committee to be included in the agenda 
of the next meeting. 

 

 
To decrease the notice 
required to include an item 
on a Scrutiny Committee 
agenda. 

 
19. PUBLIC 
QUESTIONS AT 
SCRUTINY 
COMMITTEES 
 
 

 
(1) A member of the public may ask any 
question which in the opinion of the Chair is 
relevant to the business of the meeting 
provided that:- 
 
 
 
 

 
(1) A member of the public may ask any 
question of the Chair of the Scrutiny 
Committee or Executive member with 
relevant portfolio, which in the opinion of 
the Chair is relevant to the business of the 
meeting provided that:- 
 
 

 
Clarification 
 
 
 
 
 
 
 



(a) the question was submitted in writing, 
including by electronic means where 
possible, to the Assistant Chief Executive at 
least 3 working days in advance of the 
meeting of the Committee; 
   
(b) the Assistant Chief Executive in 
consultation with the Chair of the Committee 
may refuse to include the question on the 
agenda where the question is:- 
 
- defamatory, frivolous or offensive 
- is the same or substantially the same 
question which has been put before a 
scrutiny committee within the last six months 
- requires disclosure of confidential or 
exempt information.  
  
(2) A response to the question raised shall be 
given by the Chair or Executive member with 
relevant portfolio as appropriate. There shall 
be no debate of the issue save that a member 
of that Scrutiny Committee may propose that 
the matter be placed on the agenda of a future 
Scrutiny Committee for further report and this 
shall be decided without discussion. 
 
 
(3) No supplementary questions shall be 
allowed. 

 

   (a) No change proposed 
 
 
 
 
 
(b) No change proposed. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
(2) A response to the question raised 
shall be given by the Chair or Executive 
member with relevant portfolio as 
requested. The Committee may debate 
the issue for up to 10 minutes at the end 
of which the Committee may decide 
whether to place the matter on the 
agenda of a future Scrutiny Committee 
for further report 
 
(3) The member of the public asking the 
question shall have the opportunity to 
respond for a maximum of 2 minutes. No 
further debate shall be permitted. 
 
. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
To encourage public 
participation in the scrutiny 
process by extending the 
question facility. 

 

 

 

 
20. QUESTIONS TO 
PORTFOLIO HOLDERS 
 

 
(1) A member of the Scrutiny Committee or 
other Council member may, in the time set side 
for such business:- 

 
(1) A member of the Scrutiny Committee 
or other Council member may, in the time 
set side for such business:- 

 

 

 

 



 
(a) Ask an Executive member with relevant 
portfolio any question on any matter for which 
the Scrutiny Committee has powers, duties and 
responsibilities provided that he/she has given 
the Assistant Chief Executive written notice of 
such question by 10.00 a.m. 3 clear working 
days in advance of the meeting. 
 
(b) If a reply cannot be given to the questioner 
because insufficient notice has prevented a 
complete enquiry being made, a written reply 
shall be given to the questioner as soon as 
practicable after the Scrutiny Committee 
meeting, a copy of which shall be placed in the 
members’ room and shall be available to any 
member on request.  
 
(c) One supplementary question shall be 
allowed in relation to the subject of the original  
question. 
 
(d) Every question shall be put and answered 
without debate. 

 
(a) Ask an Executive member with 
relevant portfolio any question on any 
matter for which the Scrutiny Committee 
has powers, duties and responsibilities at 
the place on the agenda allocated for 
questions to Portfolio Holders. 
 
 
(b) If a full reply cannot be given at the 
meeting, a written reply shall be given to 
the questioner as soon as practicable 
after the Scrutiny Committee meeting, a 
copy of which shall be circulated to all 
members electronically.  
 
 
 
(c) No change proposed. 
 
 
 
(d) No change proposed. 

 
To dispense with the need 
to give portfolio holders 
notice of questions. 

 

 

 

 
To remove unnecessary 
restriction on circulation of 
reply. 

 

 
39. ELECTION OF 
LEADER AND CHAIR 
AND DEPUTY CHAIR 
OF COMMITTEES 
 

 
(1) The Council shall at its Annual Meeting 
elect the Leader of the Council.  Each 
Committee shall elect its Chair and Deputy 
Chair at the Annual Meeting.  In the absence 
from a meeting of the Chair and Deputy Chair, 
a Chair for that meeting will be appointed.  No 
member of the Council shall be eligible to be 
appointed Chair of more than one Standing 
Committee. 

 

 
Either: 
 
(i)     retain current wording of paragraph 

or  
 
(ii)    amend second sentence to read 

“The Chairs and Deputy Chairs of 
each Committee shall be elected by 
Council at the Annual Meeting.”    

 

 

 

 

 
The Local Government Act 
1972 does not specify how 
or who should decide on 
the chairmanship of 
committees.  Council is 
invited to either (i) retain 
the wording of the current 
Standing Order which 
requires the chairs and 
deputy chairs to be elected 
by each Committee at the 
time of the Annual Meeting 
of Council or (ii) enable the 
election of the Chairs and 



Deputy Chairs to be 
undertaken by full Council 
at the Annual Meeting. 

 
44. ATTENDANCE AT 
COMMITTEES, 
SUB-COMMITTEES & 
EXECUTIVE 
 

 
(1) A member of the Council shall have the 
right to attend the meeting of any Standing 
Committee, Sub-Committee or Executive of 
which he/she is not a member and may 
remain during consideration of both the public 
and private parts of the agenda but he/she 
may not vote at that meeting and may only 
speak if he/she has given not less than 2 clear 
working days notice in writing (by electronic 
mail wherever possible) to the Assistant Chief 
Executive and has specified in the notice the 
particular agenda item or items on which 
he/she wishes to speak. 

 

 
(1) A member of the Council shall have 
the right to attend the meeting of any  
Committee, Sub-Committee or the 
Executive of which he/she is not a 
member and may remain during 
consideration of both the public and 
private parts of the agenda but he/she 
may not vote at that meeting and may 
only speak if he/she has given notice in 
writing (by electronic mail wherever 
possible) by 10am on the day of the 
meeting to the Assistant Chief Executive 
and has specified in the notice the 
particular agenda item or items on which 
he/she wishes to speak. 

 

 
To decrease notice 
required for speaking at 
Committee. 

PROPOSED CHANGE 
TO SCRUTINY 
PROCEDURE RULES 
 

     

 
PART 4  
SCRUTINY 
PROCEDURE RULES 
 

 
6.  Chairs 
6.1 Chairs of scrutiny committees will be drawn 
from among the councillors sitting on the 
committee. Where one group has majority 
control of the Council one of the Chairs 
will be drawn from a member of a minority 
group with the deputy chair of that 
committee being from the majority group. The 
other two committees shall have a 
majority group chair and a minority group 
deputy chair. 
 
 

 
6. Chairs 
6.1 Chairs of scrutiny committees will be 
drawn from among the councillors sitting 
on the committee. Where one group has 
majority control of the Executive, all chairs 
and deputy chairs of Scrutiny Committees 
shall be drawn from members of the other 
groups of the Council. 

 
 
To reflect current practice. 
 
 
 
 



 

  
New Para 9 – Questions to Portfolio Holders 
(Standing Orders 19 and 20) 
(and renumbering of subsequent paragraphs) 
  

 
Relevant Portfolio Holders will normally 
be required to attend Scrutiny Committee 
meetings to respond to questions from 
members of the Council and members of 
the public.  
 

 
To reflect the proposal to 
dispense with the need to 
give portfolio holders notice 
of questions.  


